Joomla! Volunteers Portal

raudmaa@gmail.com / +372 511 9488 / Kontakt

Kirjutasin kunagi artikli "CD: Siiri Sisask - Hommikupuu" kus avaldasin arvamust kõigi nende lugude kohta Siiri Sisaski albumil Hommikupuu. Nüüd netis ringi kolades aga avastasin Siiri enda kokkuvõtvad ja iseloomustavad kommentaarid lugude kohta Rada7 veebilehelt. Huvitaval kombel on need avaldatud juba 20.02.2012, aga mul on kuidagi nägemata jäänud Nüüd siis aga tegin neist koopia ka siia, oma lehele, kuna see album mulle tõsiselt meeldib, ja seega on tore ka oma lehel omada sellist infot Loodan, et autor ei pahanda.

1. Hommikupuu
S. Sisask / S. Sisask
Laul "Hommikupuu" on loodud 2004. aastal. Tegelikult on laulu mõte juba laulusõnadeski ära öeldud, jääb vaid üle lisada, et puul on oma tarkus olla puu, kivil olla kivi, inimesel olla tema ise. Kui puu tahaks olla kivi, kivi aga puu, oleks maailm tasakaalust väljas. Nagu maailm tasakaalust väljas ju paljuski ongi.

2. Viimne võimalus
S. Sisask / J. Liiv
Juhan Liiv on üks mu lemmikutest kirjanikest. Ta kirjutas selle luuletuse 1900. aastal, olles 36 aastane. Ma ei tahaks hakata siin üle kirjutama tema elulugu või loomingu tähendust, et selgitada, miks-miks-miks ma just selle luuletuse lauluks olen teinud. Soovitan igaühel ise uurida, lugeda tema kirjutisi tähelepanelikult. On üks meie kultuuriruumi haruldasemaid loojaid, Juhan Liiv.

3. Kiigu, kiigu
S. Sisask / Eesti rahvaluule, S. Sisask
Selle laulu sõnad on kokku pandud Rahvaluule arhiivist leitud materjalide põhjal. Muusika sõnadele kirjutasin 2009.a. Nagu öeldud mu meelest on tabavalt – "Ei sõimata rahvaluules oma vanemaid debiilikuteks, nagu näiteks Simpsonite teleseriaalis." - Ära mine nuias nurme pääle!

4. Siin ja praegu
S. Sisask / S. Sisask
Sellel laulu tekst on niigi "puust ja punane", mis siin ikka üle rääkida. Mu meelest tänapäeva inimene on üha enam kui üks hulluks aetud loom, kes hingeldades käske täidab ja suu vahus enda elusolemist aiva tõestama peab!

5. Ei ole kunagi hilja
S. Sisask / I. Vananurm
See on üks mu uuemaid laule, kirjutatud 2011. aasta septembris. Laulu sõnad pärinevad mu healt tuttavalt, Ilmar Vananurmelt, kes on setu päritolu kirjanik. Luuletus "Olõ-i ilda" ilmus tema luulekogus "Vii üle vii" 2008. aastal. - "Ilda küll mõistma mi saami, tuud, mida tahtma piat ja tuud, mida tahta ei tohe.

6. Vii üle vii
S. Sisask / I. Vananurm
Ilmar Vananurmega sain tuttavaks 2008. aastal seoses filmiga "Taarka". Et ta on ka Taarka, kuulsa setu rahvalauliku, õe järeltulija, suhtlesime just Taarka rolli asjus, keda ma filmis kehastasin. Sellest ajast alates oleme Ilmariga pidanud aegajalt kirjavahetust. "Vii üle vii" (Viin üle vee) on esimene luuletus temalt, mille ma viisistasin, 2009. aastal. Ent I. Vananurmest, siinkohal avaldaksin ühe lause tema enda kirjast, mille ta mulle saatis 24.01.12: "Ka mina mõtlesin minna paljajalu sinna Kreeka poole nagu Juhan Liiv!" Vananurmest, siinkohal avaldaksin ühe lause tema enda kirjast, mille ta mulle saatis 24.01.12: "Ka mina mõtlesin minna paljajalu sinna Kreeka poole nagu Juhan Liiv!"

7. Meil on meri
S. Sisask / H. Jürisson
Kuna ma ise olen oma lauludes juba ära rääkinud asjadest, millest minu arvates mõtet laulda on, siis pikka aega otsisin luuletajaid, kes veel minu moodi ilmaelust aru saaksid. Käisin raamatukogudes, lappasin ja lehitsesin. Lõpuks avastasin Helvi Jürissoni vanad luulekogud, avaldatud veel vanal nõukaajal. Ühest luulekogust leidsin koguni 6 luuletust, mis oleks otsekui mu oma kirja pandud, teisest pea sama palju. Olin tõesti õnnelik, et leidsin omale sõbra, mõttekaaslase. Helistasin otsekohe Peeter Volkonskile, kes tema poeg on, palusin tema ema telefoninumbrit. Sealt saabuski mulle sms "emme" numbriga. Nüüd on ka minul "emme". Aga selle laulu kohta nii palju, et see hakkas mu peas kohe ketrama, ilma, et oleksin klaveri taha istunudki. Klaveril jäi pärast vaid üles leida, mida ma mõtlesin.

8. Talveõhtu
S. Sisask / J. Liiv
"Talveõhtu" on mu kõige uuem laul, loodud 2011. aasta detsembris. Nii vahetult Liivi poolt edasi antud tekst, et jääb vaid üle "filmi vaadata". Aga see kujund, "üksteist hõlma", on midagi nii ilusat, et tahad või mitte – oled korraga ka ise "hõlmas". Mina praegu seda juttu siin kirjutades, 25.01.12, sinisel videviku tunnil, kl 17.04, aga vaatan samuti aknast välja, loen akna taga põllul lumest toitu kraapivaid metskitsi, kokku kaheksa. Ka nemad on "hõlmas".

9. Toolid on tühjad
S. Sisask / H. Jürisson
Muusika sellele Helvi Jürissoni luuletusele kirjutasin 2010. aastal. "Toolid on tühjad" oleks kui üks meenutus, mälestus või unistus, minu jaoks. Helvi ise on öelnud selle, 1968. aastal kirjutatud, luuletuse kohta: "See on üks ootus, millesse sa oled mõistetud, millest sa tead, et see ei lõpe. Ja tead, et see on asjatu ja ühtlasi tead sa, et jääd seda ootama. Ja sa oled selleks valmis."

10. Ma ei ütle midagi muud.
S. Sisask / H. Jürisson
Ma ei ütlegi midagi muud. Ja Helvi ka ei ütlegi midagi muud. Ja tegelikult neid, kes midagi muud ei ütle, on veel palju. Palju.

Salvesta
Kasutaja küpsiste seaded
Loodame, et saate meie veebilehte segamatult kasutada. Kui te keelate kõik küpsised, võib tekkida lehe kasutatavuses tõrkeid.
Luba kõik
Keela kõik
Loe lisa
Google Analytics
Google Analytics
Kinnita
Keeldu
Joomla
Remember me
Kinnita
Keeldu